Skip to main content

Restaurering av Smedjan på Löfstad slott

Ett särskilt fokus i restaureringen av Smedjan på Löfstad slott har varit att använda traditionella och tidsenliga arbetsmetoder, något som har satt både byggnadens historiska värde och hantverkarnas skicklighet i centrum. Projektet har omfattat takstolar, tak, fasad, fönster och viss renovering av portar.


Traditionella metoder
Vad som bland annat gör projektet unikt är renoveringen av takstolarna. Exempelvis har inga moderna skruvar använts, endast dymlingar, en gammal och välbeprövad metod för träkonstruktioner. Delar av bjälkarna har dessutom varit dåliga och behövt ersättas. Som fuktskydd har man använt björknäver, som har många goda egenskaper såsom isolering, fuktskydd och konservering. Bjälkarna har bearbetats för att åldras på ett fint sätt. Dessa äldre metoder innebär att hantverkarna får arbeta på ett sätt som inte längre är vanligt i moderna byggprojekt.

– Det kräver mycket kunskap. Det är ett spännande arbete, men framför allt ett viktigt sätt att bevara byggnadens unika historia, säger Rickard Waldén, Stångebro Byggs projektansvariga på plats.

Bra samarbete med kunden
Samarbetet med kunden har varit en viktig del av projektets framgång. Kunden har visat stort engagemang vilket har underlättat arbetet. Besluten har fattats i rätt tid och kommunikationen har flutit på bra under hela projektet.

– Det är alltid roligt att arbeta med en kund som har ett genuint hjärta för byggnaden och som ger oss förutsättningar för att göra ett bra jobb, säger Rickard Waldén.

Eftersom verksamheten i byggnaden har pågått under projektets gång har man varit noga med att störa så lite som möjligt. I byggnaden finns handelsträdgårdens café, förvaring av slottets samling av gamla hästdroskor, en verkstad samt en minde maskinhall. Parkskötare Jennie Dahlqvist är en av dem som är glad över projektet och precis som sina medarbetare drar hon en lättnadens suck över att taket nu är tätt och säkert.

– Vi har varit oroliga över takets skick och det känns väldigt skönt att det har åtgärdats på ett bra sätt. Jag tycker att Stångebro Bygg har skött sig bra och har hållit ordning omkring sig, säger hon.

Hantverkarnas viktiga roll
Som väntat har de traditionella arbetsmetoderna medfört utmaningar som inte bara kräver en hög nivå av yrkesskicklighet och noggrannhet, det kan också innebära att projektet kan ta längre tid än om moderna tekniker hade använts.

En avgörande faktor för projektets framgång har varit det skickliga hantverkslaget. Deras yrkesskicklighet har varit avgörande för att projektet skulle kunna genomföras enligt de högt ställda kraven.

– De har verkligen gjort skillnad för hela projektet. Deras arbete kommer att leva kvar i byggnaden i många år framöver, säger Rickard Waldén.

Projekt

Restaurering i kulturmiljö. Takstolar, tak, fasad, fönster samt viss renovering av portar.

Beställare

Riddarhuset genom fröken Emelie Pipers donationsfond

Projektyta

Takyta 310 kvm
Fasad 600 kvm

Tidsram

Februari –juli 2024

Arkitekt

Fredrikssons arkitekter

Underentreprenörer

Fridströms måleri
Åby Fasad
T. Lindéns Plåtslageri
Ställningsbyggarna Bestorp

Övrigt

Förvaltas av Linköpings skogstjänst 
Nyttjas av Östergötlands museum 

”Det känns väldigt skönt att det har åtgärdats på ett bra sätt. Jag tycker att Stångebro Bygg har skött sig bra och har hållit ordning omkring sig.”

Jennie Dahlqvist, parkskötare Löfstad slott.